Instar business consulting

Kontaktirajte nas

Grahorova ulica 11, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Tel.: +385 1 3776 812
Fax.: +385 1 3701 714
E-mailigrgecic@instar.hr

Usluge

KROMKRATHOG / FreeDigitalPhotos.net
Poslovno savjetovanje, vođenje projekata, strateški razvoj i restrukturiranje, investicijski fondovi...

Investicijske prilike

KROMKRATHOG / FreeDigitalPhotos.net
Pregled aktualnih projekta i investicijskih prilika. Aktualne vijesti i članci.

Studije i analize

KROMKRATHOG / FreeDigitalPhotos.net
Pregled sažetaka tržišnih analiza, sektorskih analiza i studija ...

Četvrtak, 23 Studeni 2017 12:04

EBRD predstavio novu strategiju za Hrvatsku za razdoblje 2017.-2021.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u studenome ove godine predstavila je Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) novu strategiju za Hrvatsku za razdoblje od 2017. do 2021. godine, pri čemu će tri glavne strateške smjernice biti povećanje konkurentnosti privatnog sektora, jačanje financijskih tržišta te promicanje komercijalizacije javnih poduzeća.

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju, Vedrana Jelušić Kašić, napomenula je da se pri povećanju konkurentnosti privatnog sektora poseban naglasak stavlja na poticanje inovacija, ulaganje u istraživanje, a također i postizanje što veće učinkovitosti resursa, bilo da se radi o upotrebi energije ili voda. 

 

Kada je riječ o produbljivanju financijskih tržišta, naglasak je na razvoju tržišta kapitala. Potreba za jačanjem proizlazi iz velike zaduženosti hrvatskih tvrtki, koja se jednim dijelom događala i zato jer izvori financiranja kapitalom nisu bili toliko dostupni pa se išlo u financiranje putem kredita. 

 

EBRD je prošle godine postala dioničar Zagrebačke burze te zajednički rade na unaprjeđenju infrastrukture tržišta kapitala, pri čemu se, kazala je Jelušić Kašić, Zagrebačka burza pozicionira kao nositelj promjena i inovacija na tržištu kapitala. 

 

Direktorica EBRD-a podsjetila je i kako je državna imovina u Hrvatskoj izuzetno velika te tu postoji veliki potencijal za što boljim upravljanjem takvom imovinom, što također može pridonijeti gospodarskom rastu. Strategija uključuje i podupiranje privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu.

 

Inače, EBRD je prvi projekt u Hrvatskoj potpisao 1994. godine, a do danas je kroz 197 projekata uložio više od 3,6 milijardi eura, dok je prošle godine financiranje iznosilo oko 311 milijuna eura.

 

Izvor: HINA

 

Read 5238 times